Honestly

Psykiske sykdommer

 • Publisert: 24.03.2017, 01:32
 • Kategori: Viktige innlegg
 • Tenkte jeg skulle ta opp et viktig tema, eller egentlig flere viktige temaer fletta inn i hverandre. (blir over flere innlegg)
   

  Det har seg nemlig sånn at om jeg ikke får en aktiv karriere, så har jeg hatt et lite ønske om å bli psykolog, siden jeg synes det er gøy å sette seg inn i andres tanker, og prøve å løse problemer, eller sette meg inn i deres situasjoner.
   

  Alle mennesker har noe dem strever med, og det meste av det har blitt det vi kaller 'tabu' å snakke om, altså at det er en slags skam å snakke om det. Jeg kjenner flere med forskjellige problemer, noen er mer åpne om det enn det andre er. Det er så dumt at alt "unormalt" skal være så vanskelig å snakke om, for når man snakker ut, så finner man ut at de aller fleste har noe dem også sliter med, og det er faktisk ingenting å skamme seg over.

  Kan begynne med depresjoner, for så å flette inn andre sykdommer. Jeg har aldri vært så deprimert over en så lang periode at jeg kan kalle det en depresjon, men som alle andre i denne verden har jeg jo vært lei meg før, jeg har vært langt nede, så derfor kan jeg klare å sette meg inn i hvordan det må være å slite med det daglig. Tenk deg den værste dagen du har hatt, hvor du ikke har hatt lyst til å gjøre noe, bare sittet i senga, under dyna, kanskje du har gråti, kanskje du bare satt helt stille med en lei mine. Tenk tilbake på den dagen, og tenk om du skulle hatt det sånn i flere dager/uker, tenk om du skulle hatt flere sånne dager enn glade dager. Først når du klarer å forestille deg det, så kan du klare å forstå litt av hvordan det må være å slite med en depresjon.

  Det er ekstremt enkelt for oss som ikke sliter med det å si; "Jamen, kan du ikke bare smile a?", "kan du ikke bare tenke på noe positivt?", "Hvorfor gidder du å være så deppa, du styrer jo det selv.." eller "kan du ikke bare bli med på noe gøy da, da får du tankene på noe annet!". Tenk nå tilbake på den dagen igjen. Hadde du lyst til å bli med på noe gøy? Hadde du lyst til å smile? Var det sånn at du gjorde deg selv deppa, og at du bare kunne skru det av? Var det lett å tenke positivt? Depresjon er en psykisk sykdom, det er ikke noe du bare kan slå av og på.

  Visste du at psyken kan påvirke deg på mange måter? Det styrer hele deg, psykisk og fysisk. Har du prøvd å fake at du har vondt i hodet før? Og når du sier det for mange ganger, og later som om du har det, så plutselig kjenner du etter at du kanskje har litt vondt i hodet? Det er fordi psyken din påvirker hele kroppen din. Er du nervøs så kan du bli kvalm, eller føle at du må på do hele tiden, selvom du egentlig ikke må på do, det er bare psyken din som spiller på det du føler og sender feil signaler til kroppen.  Veldig mange av de som sliter med en depresjon, sliter også til tider med selvskadning eller selvmordstanker. Depresjon er jo en psykisk sykdom som drar selvtilliten din, og deg ganske langt ned, og noen ganger kan det da gå så langt, at personen ikke føler seg verdi nok til å leve. "Hvorfor kutter du deg? Herregud du er så oppmerksomhetssyk!" FEIL, de som kutter seg er ikke oppmerksomhetssyke, de har det vondt, og mest sannsynlig så var det ikke meningen at du eller noen andre skulle finne ut av det. Det er mange som tror at personer med depresjoner, personer som kutter seg, sulter seg eller vil ta selvmord, bare vil ha oppmerksomhet. Men har du noen sinne tenkt på at de fleste som sliter med nettopp disse tingene, veldig sjeldent snakker om det? De snakker kanskje om det med sine nærmeste venner, for å ikke føle seg alene, eller fordi de selv vet at det er dumme tanker, og rett og slett trenger å få det ut av systemet. Men de snakker veldig sjeldent om det med andre personer. Nettopp fordi det ikke handler om oppmerksomhet, tvert i mot, de vil ha minst mulig oppmerksomhet rundt problemene sine. Dette gjelder både de som kutter seg, som er deprimerte, som sliter med selvmordstanker eller spiseforstyrrelser, og kanskje andre ting. Det er en PSYKISK SYKDOM, ikke en oppmerksomhets manøver. (Det er så klart noen som gjør det for oppmerksomhet, men det skal jeg gå mer inn på i neste innlegg)


  "Jeg sa jo bare at hun var feit på kødd" "Herregud, jeg kalte hun emo, og så?" "Er det min skyld at han gråter, han er jo rar"

  Som alle vet, så kan ord såre, men noen er sterkere enn andre. Sier du til en med spiseproblemer at h*n er feit, så kan det gjøre mye større skader, enn om du sier det til en som ikke har de problemene. Sier du til en med selvmordstanker at h*n ikke er verdt noe, så kan det gjøre større skader enn om du sier det til en som ikke sliter med selvmordstanker. Sånn fortsetter det. Neste gang du har lyst til å si eller kommentere noe unødvendig, så tenkt deg litt om, ordene dine kan være det som gir det siste pushet til å falle over enden.

   

  "Hvorfor sier hun at hun er feit, når hun er så tynn? Lyser jo oppmerksomhet!"." Hun har ikke en spiseforstyrrelse, hun er jo ikke så tynn",  "Hvorfor kutter han seg, hvis han har vondt? Det gir ikke mening." "Hvorfor er hun så stille?" "Hvorfor, hvorfor, hvorfor?"

  Folk stiller så mange spørsmål, men de spør som regel feil person. Spør du en som aldri har sliti med noe psykisk om hvorfor folk sliter psykisk, så får du ikke et logisk svar (med mindre personen har satt seg inn i det). Det er som å spørre en sofagris om hvorfor folk gidder å være med på 71 grader nord. Du får mest sannsynlgvis ikke noe ordentlig svar da heller.

  De spørsmålene jeg stilte rett over her, skal jeg svare på i et nytt innlegg, siden jeg ikke vil at dette skal bli alt for langt.
  I mellomtiden så kan dere prøve å svare på alle spørsmålene jeg har stilt her, og fortelle meg deres meninger.
   

   
  #viktigtema #psykiskesykdommer #psyken #psykiskhelse #depresjon #selvskadning #spiseforstyrrelse #tabu


  Takk til alle som deler innlegget.

  Setter også pris på å høre deres meninger og tanker rundt temaet.


  - StineCassandra

 • Publisert: 24.03.2017, 01:32
 • Kategori: Viktige innlegg
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Nora Piscopo

  24.03.2017 kl.10:28

  <3 Veldig viktig tema å snakke om! Jeg liker at du faktisk setter deg lit ti situasjonen til oss som sliter med depresjon, å ser det fra ett annet perspektiv. Jeg husker selv når jeg ikke slet med noe at jeg tenkte "Det er jo bare til å gjøre sånn og sånn så blir ting bedre" men dessverre er det ikke så lett.. Hadde bare alle klart å snu på tankegangen slik som deg hadde det vært så mye letter for folk som faktisk sliter.
  Nora Piscopo: Takk for det, veldig hyggelig kommentar. Er dessverre veldig vanskelig å sette seg inn i situasjoner som man aldri selv har vært oppi, må på en måte ha en spesiell interesse for det, for å klare å forstå det helt, eller ihvertfall en del. Er jo veldig mange som mener at psykiske sykdommer bare er fantasi og tull.

  victoriasw

  24.03.2017 kl.16:32

  Supert at dette interesserer deg, og evnen din til å sette deg inn i andres situasjon er en egenskap flere skulle hatt. Jeg skriver om mine egne erfaringer på bloggen min om du skulle finne det interessant å lese. :-)
  victoriasw: Takk for det :) Skal ta en titt på det :)

  Sarah Nazeem

  25.03.2017 kl.17:43

  Fint at du skriver, og du skriver også veldig bra! Mange gode poenger :) Keep up the good work!
  Sarah Nazeem: Tusen takk for det, koselig å høre :)

  Skriv en ny kommentar

  hits